dinsdag 29 november 2011

Stiftengedicht krijgt sporen

Zoals reeds meegedeeld, bleven de sporen mij volgen. Ik sprak dan ook een 6de klas aan deze activiteit eens uit te proberen. Het muzieklokaal werd omgetoverd tot de bijna beeldende kelder van Marianne. Het werd weer een super dagje voor de kinderen (deze keer wel anderen dan de dag ervoor). Ook meester Wim was benieuwd en gemotiveerd om hieraan mee te werken. We verdeelden onze taken.
Hij koos uit de boeken die hij deze week voorlas, enkele teksten. Ik gaf wat instructies voor het stiftengedicht en kinderen gingen aan het werk. We merkten wel dat er een aantal teksten toch iets te lang waren en een andere dan weer te kort om nog bij te schrappen. (dat weten we dan ook weer). Toch kregen we mooie resultaten.
Vervolgens hadden we een kort kringgesprek rond 'sporen'. Ik liet hen dan ook de gekregen afbeeldingen zien van Marianne. Hun verbeelding begon te werken.
Met het meegebrachte materiaal en het gedicht in hun achterhoofd gingen ze aan de slag. Eenmaal werken af en nog een lesje frans ertussen, kregen ze een nieuwe opdracht. 'Maak bij een ander werk een kort gedicht op basis van woorden maar zorg dat er één krachtige zin tussen staat'. Elk groepje kreeg een ander kunstwerk en 15 min. de tijd voor het gedicht.
Als afsluiter luisterden we eerst naar het originele stiftengedicht en bekeken we het passende werk erbij. Vervolgens liet het ander groepje hun gedicht horen.
Weerom verrassende resultaten!
Leerlingen genoten van een creatieve vrijdag!






Een voorbeeld van een stiftgedicht met het daarbij horende 'sporenkunstwerk'



Het gedicht dat anderen maakten op dit kunstwerk:





maandag 28 november 2011

Sporen sporen naar sporen

Marianne bracht me weer zover dat ik met de sporen ging slapen en er 's ochtends vroeg ook mee wakker werd. Heb er dan de dag erna ook iets met een 6de klas mee gedaan. Maar eerst onze eigen versie samen met Tim en Christine.

Een spoor
horen
altijd één
duidelijk
tekens
anders ontsporen
hun eigen weg
herken
en vind diep weggestoken
voor een ander
verruimend
ook beangstigend
niet vergeten links
en rechts te kijken

RC kleurt je dag

Onze eerste muzische dag is achter de rug. 7 klassen van het 1ste tot en met het 6de lj werden verdeeld over 14 groepen van elk 12 kinderen. Boekentas en boeken mochten thuisblijven; een rugzakje, een schort, gemakkelijke kledij, flesje water was hun handbagage. Onze leerlingen werden ondergedompeld in alle muzische domeinen met als thema ' KLEUREN' . Via een georganiseerd schema begaven zij zich naar  de verschillende  activiteiten van woord tot beeld, van muziek tot beweging, van drama tot media... Dit allemaal in het thema van 'kleuren'. Een thema waar je toch wel vele kanten mee uit kan.











Dat het voor deze leerlingen en leraars een fantastische dag geworden is, spreekt vanzelf en zie je op onderstaande foto's. En de volgende klassen kijken al uit wanneer zij aan de beurt zijn.

Ook dit klankspel kwam toen tot stand:

zaterdag 19 november 2011

Hey, leuke diertjes in de gang....

Snel even naar boven in de school en terug? Toch niet. Had even niet meegerekend dat ik in de gang een leuke wand dierenpopjes tegenkwam. Bij het taalthema 'allemaal beestjes' gingen 2 collega's uit het 5de ook even  muzisch verder. Ze maakten met de klas handpopjes en lieten de kinderen per 2 een poppenspel uitwerken passend bij hun dier uiteraard.

zaterdag 12 november 2011

Bij de dokter

Bij een bezoek aan de dokter hing volgend kunstwerkje in de wachtkamer.
Van wie? Wat? Naam?  stond er niet bij.
Het zijn ook geen mosselschelpen maar toch een verzameling van eierenschelpen...
Het is zeker geen Broodthaers maar het deed me er wel aan denken....

Eet je buikje rond, steek wat fruit in je mond!

Werkgroep gezondheid koos voor de maand oktober thema 'fruit' als maandpuntje. Leerkrachten gaven het voorbeeld en brachten zeker fruit mee. Ook werden leerlingen met een stuk fruit op de één of andere manier dagelijks in de kijker gezet. 
 Mij vroegen ze om in de zanglessen het 'appellied' aan te leren.
Met het muzische  in mijn achterhoofd, werkte ik deze opdracht verder uit. Zo vroeg ik mijn team om even te brainstormen over fruit en er één of andere slogan uit te halen. Deze mocht op een creatieve manier beeldend  uitvergroot worden en opgehangen worden in klassen en gangen...
Vooral uit de 3de en 4de klassen kwamen hier positieve reacties op: zie enkele foto's.


Jongere klassen maakten lekkere fruitbrochetten.



Tijdens de middagpauze werden er in de danssessie  bewegingen op gevonden die uiteindelijk door alle klassen werden overgenomen. Resultaat zie je in volgend filmpje. We sloten dit project gezamenlijk af eind oktober. En uiteraard hopen we dat ze ook in de volgende maanden veel fruit eten